Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο Βαρουφάκης αδειάζει Τσίπρα...«Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός θα είχα πατήσει το κουμπί για το plan B»

Υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου Β με την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος τη στιγμή που θα έκλειναν οι τράπεζες τάσσεται για άλλη μια φορά ο …
τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais.

Ερωτηθείς γιατί ο Τσίπρας δεν πάτησε το κουμπί ενεργοποίησης ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι «η δουλειά ήταν αυτή ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για όταν θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί» ενώ όταν του ζητείται να διευκρινίσει τι θα έκανε ο ίδιος απαντά χωρίς ενδοιασμούς: Ναι (θα το έκανα) και το έχω πει δημοσίως αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας.
Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η συμφωνία είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Θα αποτύχει» υποστηρίζοντας πως είναι απάτη ότι η συμφωνία των προηγούμενων ημερών ήταν μια εναλλακτική στο σχέδιο Σόιμπλε. «Η συμφωνία είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε» δηλώνει. Παράλληλα επιτίθεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι σχέδιό του είναι να ανασχεδιάσει την ευρωζώνη. «Ο Σόιμπλε θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν  και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι να επιβληθεί ο Σόιμπλε όπου υπάρχει Τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι» υποστηρίζει ο τέως ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τον ίδιο το Παρίσι αποτελεί το μεγάλο «έπαθλο» και «τον τελικό προορισμό για την Τρόικα». «Τo Grexit θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιβάλει τον φόβο που χρειάζεται προκειμένου να υποχρεωθούν σε συμβιβασμό Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι» εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης. Συμπληρώνει, δε, ότι όσα συνέβησαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν «μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της Τρόικας» επαναλαμβάνοντας τα περί πραξικοπήματος.
Όσο για το αν θα υπάρξει Grexit απαντά: Ελπίζω όχι αλλά περιμένω πολύ θόρυβο και στη συνέχεια αναφορές για αποτυχία επίτευξης των στόχο και την εμβάθυνση της ύφεσης που τελικά θα μεταφραστεί σε πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου