Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας - Εσωκομματικό δημοψήφισμα στο Σύριζα... ή στηρίζετε ή πέφτουμε

«Μετά από έξι μήνες σκληρής μάχης και επίπονης διαπραγμάτευσης, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε. Τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας εάν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή των προτάσεων των δανειστών ή θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας»,
τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός. Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του πρότεινε τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος την Κυριακή, ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εάν πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν πριν την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, ενώ προανήγγειλλε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.
«Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του.
Πρότεινε να αποφασιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και είπε: «Η άποψή μου είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις».
Μίλησε για ρήγματα στην ΚΟ του κόμματος και ότι είναι λάθος να τα διευρύνει κανείς. «Υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να παρθούν όλες οι αποφάσεις. Υπάρχει η άποψη που δεν αποδέχεται την ανάλυσή μου και θεωρεί ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας. Απόλυτα θεμιτό αυτό το σχέδιο να κατατεθεί και να εξηγηθεί και για τους όρους. Αν πράγματι πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση τώρα για να εμποδιστεί η συμφωνία, ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο έκτακτο συνέδριο. Αν είναι έτσι αυτή την κρίσιμη απόφαση, στο αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός.
Προτείνω αυτή η απόφαση που δεν αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ μας, αφορά τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τον τόπο, τότε αυτή την απόφαση να μην την υποτιμήσουμε. Να τη λάβουμε απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας με σύντομες διαδικασίες δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή».
«Όποια και αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνει σεβαστή. Ότι θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί. Περισσότερο ή λιγότερο επαναστάτες», ανέφερε.
Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις
«Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θέτουμε μπροστά σήμερα στην ΚΕ. Ήρθε η ώρα που έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας χωρίς περιστροφές και να εξηγήσουμε στα μέλη της ΚΕ και στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι επιλογές μας.
Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού και την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Μια άτακτη χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή κανενός. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και Τρίτη επιλογή. Αυτή της εξόδου από το ευρώ.
Grexit θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση
Η έξοδος από το ευρώ χωρίς δυνατότητα οικονομικής στήριξης, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή στο ΔΝΤ εκ νέου για τη στήριξη του νομίσματος.
όποιος δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Εξαναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε. Κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και να ασπαστούμε εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση και όσοι τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν.
Όσοι τα λένε αποκρύπτουν το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα. »
«Οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή.»
«Την απόφαση την πήραμε μετρώντας τα συμφέροντα του λαού, είναι γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο στα όρια της εντολής του ελληνικού λαού και τα όρια της οικονομίας.»
«Όλα όσα είχαν κατατεθεί ως θεωρητικά πλάνα έγιναν πραγματικότητα. Θέσαμε το ζήτημα του χρέους φτάσαμε σε δημοψήφισμα και φτάσαμε έχοντας το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει, αναδείξαμε διεθνώς το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.»
Δεν είχαμε καλύτερη εναλλακτική λύση - Όλα ήταν σε γνώση όλων
«Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, τον δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού, διότι δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική. Λέμε με συνείδηση στον ελληνικό λαό, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε.»
«Για αυτή τη μάχη που δώσαμε, την εξάμηνη σκληρή μάχη που δώσαμε με ειλικρίνεια και εν γνώση όλων, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Κάναμε ότι ήταν δυνατό για να υπερασπίσουμε τα δίκαια του λαού μας. Μας επέβαλαν τα capital controls διότι προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα.»
«Εμπιστευτήκαμε τον ελληνικό λαό σε κάθε βήμα. Καταφέραμε σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε πράγματα. Δημιουργήσαμε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια γνώμη τις πρώτες ρωγμές στην φιλελεύθερη ηγεμονία.»
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι διότι αποδείξαμε την ακαμψία και τη σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ακόμα και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αμφισβητούν πλέον το μοντέλο λειτουργίας της Ευρωζώνης ως βιώσιμο.»
«Η σκληρή διαπραγματευτική μάχη αυτό το εξάμηνο έπαιξε το ρόλο του καταλύτη ώστε να αναδειχθούν τα όρια της Ευρωζώνης. Σε αυτήν τη συγκυρία η ριζοσπαστική Αριστερά ως κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν πρέπει ή όχι να έχει ρόλο σε αυτή μάχη.
Δεν αποτελεί λύση η φαντασίωση ότι με κάποιο τρόπο μπορούμε να δραπετεύσουμε από τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.»
Σχόλιο φακού: Εκβιαζόμενη ενότητα είναι καταδικασμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου