Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Στάχτη στα μάτια....πρόταση Καμμένου για διώξεις εξπρές σε υπουργούς που έβλαψαν το δημόσιο

Πρόταση νόμου που προβλέπει αστικές διώξεις σε βάρος υπουργών οι οποίοι ζημίωσαν το Δημόσιο, ακόμα και αν έχει επέλθει παραγραφή για το ποινικό σκέλος, κατέθεσαν οι …



ΑΝΕΛ. Στην αιτιολογική έκθεση αναγνωρίζεται πως δεν μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης των μελών της εκάστοτε κυβέρνησης (χωρίς συνταγματική αναθεώρηση), ωστόσο επισημαίνεται πως για περιπτώσεις αστικής αποζημίωσης του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ που ελέγχει το δημόσιο, δεν υπάρχει κανένα κόλλημα.
Οι διατάξεις αφορούν υπουργούς ή υφυπουργούς που διέπραξαν αδικοπραξίες σε βάθος 20ετίας με δόλο οποιουδήποτε βαθμού κατά του Ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ που το Δημόσιο ελέγχει, εποπτεύει ή ορίζει τη διοίκηση και εξ αυτών προκλήθηκε ζημιά ανώτερη των 100.000 ευρώ.
Η διαδικασία προβλέπει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής μετά από πρόταση 30 βουλευτών και έγκρισή της από το Σώμα. Η επιτροπή οφείλει εντός 30 ημερών να εκδώσει πόρισμα που θα προσδιορίζει με ακρίβεια τη ζημιά του Δημοσίου.
Εν συνεχεία, η Ολομέλεια καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το πόρισμα και σε περίπτωση που εγκριθεί αναλαμβάνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την επιδίωξη είσπραξης της αποζημίωσης με άσκηση αγωγής εντός 30 ημερών.
Παράλληλα, συγκροτείται ειδικό δικαστήριο, ενώ από την ώρα λήψης απόφασης της Βουλής για την άσκηση αστικής δίωξης απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα του εμπλεκόμενου προσώπου.
Η απόφαση που εκδίδεται, εφόσον εμπεριέχει διάταξη επιδίκασης οποιουδήποτε ποσού υλικής ζημιάς ή ηθικής βλάβης, που σωρευτικά υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ, τότε υποχρεωτικά ακόμα και αυτεπαγγέλτως διατάσσεται προσωπική κράτηση των εναγομένων από δύο έως πέντε έτη ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης!

Σχόλιο φακού: Σωστή κίνηση αλλά επισκιάζεται από τη μνημονιακή κωλοτούμπα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου