Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αλλάζει το σημερινό τηλεοπτικό πεδίο, 3-4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας

Πανάκριβα θα στοιχίσουν οι νέες τηλεοπτικές άδειες στους ενδιαφερόμενους, ενώ θα δοθούν και με το σταγονόμετρο. Χωρίς «μπόνους» για τους παλιούς κατόχους, με αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών. Αποκλείονται όσοι έχουν φορτωθεί «θαλασσοδάνεια». Στο στόχαστρο και η Digea. Tι δήλωσε ο Ν.Παππάς
Στο κάδρο αναμένεται να μπει και η Digea, η οποία παρέχει ως και 16 θέσεις για κανάλια εθνικής εμβέλειας σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ η κυβέρνηση σχεδιάζει πραγματική ανατροπή με ριζική αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου άμεσα, με έναρξη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο Νίκος Παππάς φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν τρεις ή το πολύ τέσσερις (συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ) άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Παράλληλα “παρεμβαίνει” έμμεσα στην διαδικασία αδειοδότησης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ( που θεωρείται δεδομένο από τους σημερινούς κατόχους ) της παροχής μπόνους στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρυχθεί, στα υπάρχοντα κανάλια έναντι νέων παικτών.
Η πρώτη πράξη γράφεται την επόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015, με το άνοιγμα της ΕΡΤ και τις σαφείς οδηγίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τη νέα διοίκηση του οργανισμού, για ριζική επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης έξω από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Η συνέχεια δίνεται από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος μέσα στο Μάιο φέρνει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, για την προκήρυξη των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.
Ο υπουργός Επικρατείας με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»(16/05/2015), έδωσε δείγμα γραφής για την επερχόμενη ανατροπή στα τηλεοπτικά:  «Με δεδομένο το πράγματι άναρχο τοπίο, αλλά και το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια στη χώρα, ο νέος νόμος θα ρυθμίσει τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, καθώς και τα εχέγγυα νομιμότητας και διαφάνειας που θα θωρακίζουν τη νόμιμη λειτουργία τους».
Πρόκειται για δύο σημεία-κλειδιά στο επικείμενο νομοσχέδιο, τα οποία θα φέρουν σωρεία ανατροπών στο τηλεοπτικό τοπίο (σήμερα εκπέμπουν οκτώ τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, χωρίς το Alter, του οποίου η προσωρινή άδεια δεν έχει επιστραφεί παρότι δεν εκπέμπει εδώ και τόσα χρόνια), ενώ θα φέρουν πλήρη αλλοίωση του σημερινού status qvo, με σκοπό, όπως λένε από το Μαξίμου, να επέλθει αποτελεσματικό πλήγμα στην “ασυδοσία και το σύστημα διαπλοκής των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.”
Το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχήμα 3-4 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, στην ουσία στέλνει μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους για τις οριστικές και νόμιμες άδειες, να συστήσουν κοινοπρακτικά σχήματα, μέσω των οποίων θα δηλώσουν το «παρών» στην επόμενη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι στον επικείμενο διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν ανώνυμες εταιρείες, κοινοπραξίες εταιρειών και ΟΤΑ, ενώ θα απαιτείται ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και θα υπάρχει έλεγχος πόθεν έσχες για τους μετόχους.
«Ξεχάστε τα κανάλια που ξέρατε»
Η πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρχει «μπόνους» για τα υπάρχοντα κανάλια σημαίνει ότι οι σημερινοί καναλάρχες θα πρέπει όχι μόνο να επιδιώξουν συγχωνεύσεις, αλλά και να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ώστε να περιοριστούν τα τεράστια χρέη από «κόκκινα δάνεια», που έχουν λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η αναγκαιότητα για κοινοπρακτικά σχήματα προκύπτει και από την πρόθεση της κυβέρνησης να ορίσει σημαντικό τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, τις οποίες θα διαθέσει. Λαμβάνοντας υπόψη και την πρόβλεψη την οποία έχει καταθέσει στους θεσμούς, για είσπραξη 120-180 εκατ. ευρώ από τη διάθεση των αδειών, γίνεται προφανές ότι παλιοί και νέοι παίκτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μέσα από μια διαφανή διαδικασία.
Η οικονομική επιφάνεια, ωστόσο, την οποία θα πρέπει να διαθέτουν αυτά τα κοινοπρακτικά σχήματα, θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί η ιστορία των ελληνικών media, που επιβίωναν μέσω σχέσεων αλληλεξάρτησης με την εκάστοτε κυβέρνηση, προς όφελος άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ιδιοκτητών τους.
Πρόσφατα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε με “σκαιό” τρόπο στο σύστημα “πολιτικών – καναλιών και επιχειρηματιών” που είχαν διαπλακεί όλα αυτά τα χρόνια σε ένα μοντέλο “τριγώνου της αμαρτίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου