Τρίτη 28 Απριλίου 2015

VIDEO - Τσίπρας:Επιμένουν στο mail Χαρδούβελη,εμείς στις κόκκινες γραμμές-Ανοικτός σε δημοψήφισμα


Δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star. “Η Μέρκελ έχει πρόθεση να βρεθεί λύση, παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας». Απόλυτη στήριξη στο Γιάνη Βαρουφάκη, "αποτελεί σημαντικό asset("κεφάλαιο") της κυβέρνησης, η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι συνολική, δεν ανήκει μόνο στο Υπουργό Οικονομικών". ΕΝΦΙΑ και φέτος "αν δεν πιάσουμε τους στόχους".

“Έχει διαφανεί ότι η κ. Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star», τονίζοντας ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότικατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση.
«Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για παγίδα.
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Εξηγώντας τι συνέβη στις 20 Φεβρουαρίου, σημείωσε ότι σε επικοινωνία του με τον κ. Ντάισεμπλουμ, πήρε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες των τραπεζών, σε ό,τι αφορά το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ανάλογη δέσμευση έδωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ και στον κ. Βαρουφάκη, με τον Πρωθυπουργό να υπονοεί ότι τελικά η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες.
«Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότιοι δανειστές επιμένουν στα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο mail Χαρδούβελη, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει, ενώ αρνείται το αίτημα των δανειστών να ξαναέρθουν εκπρόσωποί τους στην Αθήνα.
“To email Χαρδούβελη που προέβλεπε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στην πραγματικότητα σημαίνει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από 10% έως 90%.Αυτή είναι η πραγματικότητα και ενδεχομένως καταργούσε το ΕΚΑΣ από 1/1/2016, ενδεχομένως και νωρίτερα. Αυτό το mail αποτυπώνει τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες των δανειστών έτσι όπως προκύπτει από την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε αναφερόμενος στο email Χαρδούβελη.
«Νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική», χαρακτήρισε ακόμα ο Πρωθυπουργός την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της.
«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Ο Βαρουφάκης δεν κάνει εύκολα πίσω, είναι έντιμος και μένει πιστός στις απόψεις του. Θέλουν να αποδομήσουν τον Βαρουφάκη για διαπραγματευτικούς λόγους. Εχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας καλύτερα από ό,τι την μιλάνε αυτοί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής».
Ο Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση του Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά.
Ο Πρωθυπουργός τέλος διέψευσε πως οι συσχετισμοί στο Eurogroup είναι «18-1» και απέδωσε τις διαρροές αυτές σε τακτικές διαπραγμάτευσης.
Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, που απέδωσε σε ανάγκη «αναδιοργάνωσης» τις πρόσφατες αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας.
«Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια, ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα», ενώ τόνισε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».
«Εχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».
«Πήραμε εντολή λύσης εντός Ευρώπης χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Κανένας στην Ευρώπη δεν θα έχει όφελος από ενδεχόμενη ρήξη, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι δεν θέλουμε από την ενωμένη Ευρώπη να πάμε σε διχασμένη Ευρώπη.
«Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο η “αναβάθμιση” της λαϊκής εντολής θα δοθεί μέσω δημοψηφίσματος
Εκτίμησε ωστόσο ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία», διευκρινίζοντας όμως ότι «αν δεν επέλθει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός»
Παράλληλα, χαρακτήρισε πλεονέκτημα για το ΣΥΡΙΖΑ την πολυσυλλεκτικότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
ΕΝΦΙΑ και το 2015 αν δεν πιάσουμε τους στόχους
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ και φέτος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας.
Εάν πιάσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, θα μπορέσουμε να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ στο δεύτερο εξάμηνο. Διαφορετικά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι αλλαγές θα μετατεθούν για το 2016.
«Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4% θα μπορέσουμε να δούμε στο δεύτερο εξάμηνο το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε, δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι προτεραιότητων, δεν θα μπορέσουμε… Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, με τις δυνατότητες που θα έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου