Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ρεύμα, Σίτιση και στέγη προσφέρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης



Τις τρεις πρώτες παροχές σε είδος ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει η κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.


1. Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 150.000 οικογένειες
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου «όσοι έχουν κομμένο ρεύμα και βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα μπορούν να το επανασυνδέουν ατελώς, δωρεάν. Σε όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση θα δίνονται 300 kwh κάθε μήνα δωρεάν, συνολικά 1.200 το τετράμηνο».
Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι οικογένειες που θα επωφεληθούν από αυτή την παροχή ανέρχονται σε 150.000 οικογένειες.
«Προφανώς αυτές που έχουν κομμένο ρεύμα δεν βρίσκονται στο Κ.Ο.Τ. (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), αλλά θα μπούνε στο Κ.Ο.Τ. αφού θα τους επανασυνδέουμε και εφόσον βρίσκονται σε ακραία φτώχεια. Συγχρόνως και όσοι είναι στο Κ.Ο.Τ. και βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, θα πάρουν αυτή την επιδότηση ρεύματος που σας είπαμε. Άρα βλέπετε ότι αυτή είναι μια παροχή σε είδος» τόνισε η ίδια.
2. Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες
«Όποιος βρίσκεται σήμερα στο ενοίκιο και είτε του κάνουν έξωση, είτε δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό του, επιδοτείται με συγκεκριμένα χρήματα κάθε μήνα. Από 70 ευρώ για το ένα άτομο, μέχρι 220 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένειες, πολύτεκνες κλπ.» ανέφερε η Υπουργός.
«Σε ποιον πιστώνονται τα λεφτά; Ποιος δηλαδή τα παίρνει; Τα παίρνει ο ιδιοκτήτης κάθε μήνα εφόσον ο ωφελούμενος καταθέσει το ενοικιαστήριο στο ΤΑΧΙS.
Αυτά τα λεφτά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, εκτός και εάν ο ιδιοκτήτης χρωστάει στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε τότε όπως είναι φυσικό συμψηφίζονται».
3. Επιδότηση σίτισης
Συμφώνα με την κα. Φωτίου «ο ωφελούμενος, πάλι με τα ίδια κριτήρια λαμβάνει μια κάρτα. Είναι μια κάρτα τραπεζική, σαν κι αυτές που έχετε όλοι, η οποία είναι προπληρωμένη κάρτα. Δηλαδή την πιστώνει το κράτος, εμείς και έχει πάνω της τα στοιχεία του ωφελούμενου, δηλαδή το όνομά του και περνάει από όλα τα μηχανήματα POS, όπως λένε οι τραπεζικοί, δηλαδή τα μηχανήματα που βλέπετε παντού. Μόνο που μπορεί να αγοράζει μόνο είδη από καταστήματα τροφίμων.
Με αυτή την κάρτα στο χέρι ο ωφελούμενος και με την αστυνομική ταυτότητά του, πηγαίνει σε όποιο κατάστημα τροφίμων θέλει. Δεν έχει το στίγμα δηλαδή ότι πάει σε συγκεκριμένα συσσίτια και ξοδεύει όσο χρήμα του έχει πιστωθεί κάθε μήνα. Στο τέλος του μήνα πληρώνονται όλα αυτά τα μαγαζιά βεβαίως από εμάς».
Προθεσμία αιτήσεων
Η Κ. Φωτίου σημείωσε ότι «στις 20 Απριλίου δηλαδή την άλλη Δευτέρα ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα εδώ στο Υπουργείο Εργασίας με το οποίο θα μπορείς να μπαίνεις από το σπίτι σου και να δηλώνεις τα διάφορα στοιχεία που ζητούνται και αν θες να είσαι δικαιούχος και των τριών προγραμμάτων.
20 Μαΐου κλείνει το σύστημα εν τω μεταξύ ενεργοποιούμε γραμμή τηλεφωνική η οποία θα δουλεύει όλη τη μέρα, δηλαδή τις εργάσιμες ώρες και θα δίνει ότι πληροφορία χρειάζονται οι άνθρωποι που τηλεφωνούν με τη συνδρομή του ΕΚΚΑ, το οποίο προσφέρθηκε να βάλει υπαλλήλους του και να απαντούν δια ζώσης όχι με αυτόματο τηλεφωνητή στις ερωτήσεις.
Κι ελπίζουμε ότι εντός των ημερών επίσης θα ανοίξει η γραμμή γιατί έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες. Κάνουμε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, ώστε μέσα σε αυτό το μήνα όλοι οι Έλληνες να ενημερωθούν για το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν σε αυτή την υπόθεση».
Αναλυτικά, η Υπουργός διευκρίνισε πως στις «20 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, διασταυρώνονται τα στοιχεία με όλες τις βάσεις δεδομένων που έχουμε στο Υπουργείο, δηλαδή επιδόματα, αλλά και με το TAXIS, γιατί πρόκειται για τη φορολογική δήλωσή του οικονομικού έτους 2013, για να μην περιμένουμε τις νέες δηλώσεις και καθυστερήσουμε.
Οπότε διασταυρώνονται όλα τα δεδομένα κι ελπίζουμε από ότι όπως μας έχουν πει εδώ τα στελέχη που χειρίζονται τα πληροφοριακά συστήματα ότι σε 15 με 20 μέρες θα έχουν βγει και οι ωφελούμενοι που θα έχουν σταλεί στη ΔΕΗ και οι ωφελούμενοι οι οποίοι θα πάρουν σε 15 με 20 μέρες την κάρτα, αλλά και αυτοί που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να καταθέτουν τα ενοικιαστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου