Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΦΩΤΟΣ - Τα έργα και ημέραι του Σταύρου Ψυχάρη στη Χούντα!

“ Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι ”
Σήμερα, 21η του Απριλη 2015, συμπληρώνονται 48 ολόκληρα χρόνια από την επιβολή της ξενοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών, που άνοιξε τον σκοτεινό διάδρομο της 7ετούς δικτατορίας.  
Πρόσωπα που σήμερα εκπροσωπούν το χρεοκοπημένο κατεστημένο της μεταπολίτευσης, διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο τα χρόνια που η χώρα βρέθηκε στον γύψο. Ένα από αυτά είναι και οΣταύρος Ψυχάρης, ο οποίος σήμερα έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ρυθμίζει το πολιτικό σκηνικό, να διαμορφώνει το πολιτικό τοπίο μέσω του... χρεοκοπημένου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Όταν δε, θίγονται τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών, τους οποίους η νέα ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα, καλεί να πληρώσουν όλα όσα χρωστούν στον ελληνικό λαό για τις τηλεοπτικές άδειες, τότε καθίσταται απολύτως και ευρέως αντιληπτό ότι η μιντιοκρατία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και εξηγούνται οι αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα επιθέσεις προς την νέα κυβέρνηση. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι μεγαλοεκδότες και οι μεγαλοκαναλάρχες πλανώνται πλάνην οικτράν. Οι πιέσεις δεν πιάνουν και έτσι ο λογαριασμός έχει πάει ήδη στην εφορία και θα κληθούν να πληρώσουν, είτε τους αρέσει, είτε όχι.

Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι από εκείνους που σέρνουν πρώτοι το χορό στις επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης, που έχει την απόλυτη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. 

Σήμερα, ωστόσο, ανήμερα 21ης Απριλίου, το periodista.gr, ετοίμασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι ποιοι είναι εκείνοι που ενίοτε παραδίδουν... μαθήματα δημοκρατίας. Τι έκανε ο Σταύρος Ψυχάρης την περίοδο της δικτατορίας.

Έργα και ημέρες

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί σήμερα κάποιος: "Υπήρχε κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ επί δικτατορίας" και αν ναι "τι είδους κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ ήταν αυτό"; Κι, όμως, στην περίπτωση του Σταύρου Ψυχάρη συνέβη και αυτό. 

 Από αριστερά: Απ. Βογιατζής (υπ. Εργασίας της Χούντας), Στ. Ψυχάρης, θεοφ. Παπακωνσταντίνου (υπ. Προεδρίας και Παιδείας της Χούντας), Β. Σταματόπουλος (υπ. Τύπου) και άλλοι κοσμικοί της εποχής.

Η δικτατορία βρίσκει τον κ. Ψυχάρη κοινοβουλευτικό συντάκτη στο «ΕΘΝΟΣ». Το έτος 1968 μετακομίζει στο «ΒΗΜΑ», στη ναυαρχίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη. Ο Ψυχάρης στη συνέχεια κατηγορήθηκε για στενές σχέσεις με τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Όχι άδικα, αφού υπήρξε κουμπάρος του χουντικού υπουργού Τύπου, Βύρωνα Σταματόπουλου, ο οποίος βάφτισε τον μεγαλύτερο από τους δύο γιούς που ο κ. Ψυχάρης απέκτησε από τον πρώτο του γάμο, τον Παναγιώτη.

 Ο Σταύρος Ψυχάρης στην Κίνα, πίσω από τον χουντικό  Νίκο Μακαρέζο. 

Το 1973,ο Σταύρος Ψυχάρης είναι μεταξύ των δημοσιογράφων που συνοδεύουν το Μακαρέζο στο περιβόητο ταξίδι του στην Κίνα. Αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ τον περιλαμβάνει σε κατάλογο δημοσιογράφων που συνεργάσθηκαν με τους συνταγματάρχες. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει την λαμπρή καριέρα του.

Ο Σταύρος Ψυχάρης με τον κουμπάρο του Βύρωνα Σταματόπουλο, υπουργό Τύπου της χούντας

Φυσικά, όμως, συνέβαινε πάντοτε με τους... κοσμικούς, ο Σταύρος Ψυχάρης, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φωτογραφιζόταν με υπουργούς της Χούντας, και εμφανιζόταν, σε βίντεο της εποχής, και παρουσία άλλων δημοσιογράφων "πρώτη μούρη" μπροστά στον δικτάτορα Παπαδόπουλο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου